Możesz udostępniać dokumenty, tablice i foldery ze strony głównej Lucid i z poziomu edytora. Możesz zarządzać uprawnieniami współpracowników i przenosić własność dokumentów. Możesz również użyć funkcji Join ID, aby zapewnić współpracownikom szybki dostęp do dokumentu lub tablicy przez ograniczony czas. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej.
Dostępność planu: wolny, Indywidualny, Zespół i Przedsiębiorstwo.
- Dostępne na kontach FedRamp.
- Jeśli jesteś użytkownikiem FedRamp, dokumenty mogą być udostępniane tylko w środowisku FedRAMP.
- Przeczytaj artykuł Plany Lucid , aby uzyskać więcej informacji o tym, co jest dostępne na Twoim koncie, lub artykuł Uaktualnij swoje konto Lucid, aby uzyskać instrukcje dotyczące uaktualnienia.
Obejrzyj: Dzielenie się w Lucid Suite
Kopiowanie wybranych obiektów jako obrazu
Aby skopiować i udostępnić zawartość dokumentu jako obraz, wykonaj następujące kroki:
- Wybierz zawartość, którą chcesz udostępnić.
- Kliknij zaznaczenie prawym przyciskiem myszy.
- Kliknij Kopiuj jako plik PNG.
Wskazówka: Skopiuj zawartość jako obraz, aby udostępnić zawartość dokumentu Lucid w aplikacjach zewnętrznych.
Ze strony głównej
Aby /utworz/ udostępnić link dla dokumentu, folderu lub obszaru ze strony głównej Lucid, wykonaj następujące kroki:
- Na stronie głównej Lucid najedź kursorem na miniaturę dokumentu lub folderu, dla którego chcesz /utworz/ udostępnić link.
- Kliknij przycisk z trzema kropkami na miniaturze.
- Najedź kursorem na " Share ".
- Kliknij opcję Udostępnij.
-
Włącz „Link do udostępniania”.
- Jeśli wyłączysz link "Shareable link", użytkownicy z linkiem nie będą już mieli dostępu do dokumentu.
- Użyj menu rozwijanego, aby dostosować uprawnienia powiązane z łączem.
- Jeśli chcesz, aby współpracownik widział określony widok, zaznacz pole „Link do bieżącego widoku”.
- Kliknij Kopiuj łącze .
Wskazówka: Możesz także kliknąć ikonę link na miniaturze dokumentu, aby skopiować dokument do udostępnienia link.
Od redaktora
Aby utworzyć link do udostępniania dokumentu lub przestrzeni z poziomu edytora, wykonaj następujące kroki:
- Otwórz dokument lub przestrzeń, którą chcesz udostępnić.
- Kliknij Udostępnij w prawym górnym rogu.
-
Włącz „Link do udostępniania”.
- Jeśli wyłączysz link "Shareable link", użytkownicy z linkiem nie będą już mieli dostępu do dokumentu.
- Użyj menu rozwijanego, aby dostosować uprawnienia powiązane z łączem.
-
Jeśli chcesz, aby współpracownik widział określony widok, zaznacz pole „Link do bieżącego widoku”.
- Jeśli próbujesz link udostępnić Lucidspark do wybranej ramki w , możesz zaznaczyć pole „Link do wybranej ramki”. Więcej informacji znajdziesz w naszym artykule„ Organizowanie treści za pomocą ramek w ”.Lucidspark
-
Kliknij Kopiuj łącze .
- Możesz również uzyskać link do udostępniania, kopiując adres URL z paska adresu. Dodatkowo, jeśli udostępniasz dokument Lucidspark Tablica lub Lucidchart , możesz skopiować udostępniany link , klikając
ikonę link po prawej stronie przycisku Udostępnij.
- Możesz również uzyskać link do udostępniania, kopiując adres URL z paska adresu. Dodatkowo, jeśli udostępniasz dokument Lucidspark Tablica lub Lucidchart , możesz skopiować udostępniany link , klikając
Wskazówka: Możesz również utworzyć udostępnialny link z menu kontekstowego ramek, osi czasu i tabel dynamicznych. Te linki przenoszą współpracowników bezpośrednio do lokalizacji ramki, oś czasu lub tabeli dynamicznej w dokumencie.
Ustaw hasło i wygaśnięcie
Ustawienie kodu dostępu i daty ważności linku do udostępniania jest dostępne tylko dla kont Przedsiębiorstwo, w tym kont w środowisku FedRAMP. Lucid Instrukcje dotyczące aktualizacji znajdziesz w artykule „ Aktualizacja konta .
Wykonaj poniższe czynności, aby ustawić hasło lub wygaśnięcie:
- Kliknij Udostępnij w prawym górnym rogu obszaru roboczego.
- Włącz „Link do udostępniania”.
- Kliknij Ustawienia dodatkowe.
- Aby ustawić hasło, zaznacz pole obok „Passcode”.
-
Aby ustawić wygaśnięcie linku, zaznacz pole obok „Wygaśnięcie” i wybierz datę i godzinę.
- Jeśli administrator ustawił domyślną datę wygaśnięcia linków do udostępniania, nie będzie można ustawić daty wygaśnięcia na dłuższą niż domyślna ustawiona przez administratora.
- Kliknij Kopiuj zaproszenie .
Uwaga: wygaśnięcie dotyczy tylko linku do udostępniania. Oznacza to, że wszyscy współpracownicy, którzy uzyskali dostęp do dokumentu lub tablicy przed wygaśnięciem linku, nadal będą mieli dostęp do dokumentu lub tablicy. Aby odebrać dostęp współpracownikowi, musisz cofnąć udostępnianie mu dokumentu lub tablicy.
Zarządzaj współpracownikami
Przenieś własność dokumentu
Z menu Udostępnij możesz przenieść własność dokumentu na jednego z pozostałych współpracowników. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszym artykułem dotyczącym dokumentów Transfer Lucid .
Użyj identyfikatora Join
Korzystanie z identyfikatora Join ID pozwala wygenerować krótki kod, który możesz szybko wysłać współpracownikom, aby zapewnić im dostęp do dokumentu. Generowanie identyfikatora dołączenia jest możliwe tylko w przypadku kont Przedsiębiorstwo, ale można je udostępnić użytkownikom dowolnego typu planu.
Wygenerowanie identyfikatora dołączenia
- Otwórz dokument, dla którego chcesz wygenerować kod ID połączenia.
- Wybierz opcję Udostępnij w prawym górnym rogu.
- Otwórz menu z trzema kropkami w prawym górnym rogu panelu Udostępnij.
- Kliknij W łącz identyfikator dołączenia.
-
Zostanie wygenerowany 6-cyfrowy identyfikator Join ID, który można skopiować i udostępniać współpracownikom.
Uzyskaj dostęp do dokumentu Lucid za pomocą identyfikatora dołączenia
Gdy ktoś udostępni dokument przy użyciu identyfikatora Join ID, wykonaj następujące kroki, aby rozpocząć współpracę:
- Skopiuj identyfikator przyłączenia.
- Przejdź do Lucid.app i zaloguj się.
- Kliknij + Nowy w lewym górnym rogu.
- Wybierz opcję Wprowadź Join ID.
- W wyskakującym okienku wklej identyfikator dołączenia.
- Kliknij Dołącz .
Alternatywnie przejdź do https://lucid.app/joini wprowadź identyfikator Join ID.
Uwaga: Dołącz ID działa niezależnie od linków chronionych hasłem i wygasających. Dostęp do identyfikatora dołączenia wygasa automatycznie po dwóch godzinach lub po wyłączeniu, w zależności od tego, co nastąpi wcześniej.
Dla administratorów korporacyjnych
Jako administrator Enterprise możesz kontrolować zdolność użytkowników do przyznawania dostępu Join ID do ich dokumentów. Aby zezwolić na dostęp do Join ID, przeczytaj nasz Panel administracyjny Lucid: Ustawienia zabezpieczeń artykuł.
Rozwiązywanie problemów: Udostępnianie
Jeśli masz problemy z udostępnianiem dokumentu, zapoznaj się z naszym artykułem Rozwiązywanie problemów: udostępnianie .
Najczęściej zadawane pytania
Jeśli udostępnię dokument Lucidchart zawierający powiązane dane, czy współpracownicy będą mieli dostęp do zestawu danych?
Tak, domyślnie współpracownicy będą mieli dostęp do wszystkich powiązanych danych powiązanych z dokumentem Lucidchart . Można jednak uniemożliwić im ten dostęp, usuwając powiązany arkusz z dokumentu przed udostępnieniem. W takim przypadku wartości danych i wstawiony tekst zostaną zachowane. Więcej informacji na temat łączenia danych można znaleźć w artykule „Powiązanie danych z dokumentem Lucidchart .
Czy mogę powiadomić współpracowników za pośrednictwem poczty e-mail, że udostępniłem im folder, dokument lub obszar?
Współpracownicy będą domyślnie powiadamiani e-mailem o udostępnieniu im treści. Jeśli chcesz wyłączyć powiadomienia podczas udostępniania, odznacz pole „Powiadom e-mailem” przed kliknięciem „Zaproś”.
Administratorzy konta mogą wymusić automatyczne powiadomienia e-mail, więc jeśli nie masz możliwości wyłączenia powiadomień, prawdopodobnie administrator Twojego konta ustawił powiadomienia e-mail jako obowiązkowe.
Czy mogę dodać dokument, który został mi udostępniony do jednego z moich folderów?
Tak. Możesz utworzyć skrót do udostępnionego Ci dokumentu, przeciągając go do „Moich dokumentów” lub folderu, który masz w folderze „utworz/” na stronie głównej Lucid . Skróty są oznaczone symbolem ikona strzałki, która pojawi się na ikonie konkretnego produktu, znajdującej się po lewej stronie tytułu dokumentu.
Dokumenty ze skrótami zachowają swoje pierwotne uprawnienia do udostępniania. Gdy dodasz skrót do jednego z folderów, nie zmieni to oryginalnej lokalizacji dokumentu w Lucid, a zatem nie zmieni również tego, kto ma dostęp do dokumentu.
W jaki sposób zostanę powiadomiony, gdy użytkownik poprosi o dostęp do jednego z moich dokumentów Lucid?
Otrzymasz powiadomienie e-mail, jeśli użytkownik zażąda dostępu do jednego z Twoich dokumentów. Oczekujące żądania można również zobaczyć w górnej części panelu Udostępnij.
Czy mogę usunąć siebie z dokumentu, który został mi udostępniony?
Jeśli nie chcesz już dostępu do udostępnionego dokumentu, właściciel dokumentu musi usunąć Cię z listy współpracowników.
Przekaż opinię na temat tego artykułu
Masz opinię na temat tego artykułu? Opowiedz nam o swoich doświadczeniach tutaj.