Włącz tryb ciemny w Lucid

Napisane przez:  Jodi V
Ostatnia aktualizacja:  

Dostosuj środowisko Lucid, przełączając się między trybem jasnym i ciemnym według własnych preferencji. Dowiedz się, jak dostosować ustawienia motywu w całym koncie lub dla indywidualnego dokumentu obszar roboczy.

Dostępność planu: wolny, Indywidualny, Zespół i Przedsiębiorstwo.

Przełączanie między trybem jasnym i ciemnym

Dla całego Twojego konta

Możesz zmienić, czy Twoje konto Lucid ma używać trybu jasnego czy ciemnego, w ustawieniach wyglądu. Aby zmienić ustawienia wyglądu, wykonaj następujące kroki:

  1. Kliknij swoje zdjęcie profilowe lub inicjały w prawym górnym rogu konta. 
  2. Wybierz Ustawienia konta.
  3. Wybierz Ustawienia użytkownika.
  4. W sekcji „Wygląd” kliknij menu rozwijane i wybierz preferowany motyw z poniższych opcji:
    • Jasny
    • Ciemny
    • Mac OS: Wybierz tę opcję, aby włączyć tryb aktualnie używany przez system operacyjny Twojego urządzenia.

Zaznacz pole wyboru obok opcji „Dopasuj wygląd dokumentu”, aby automatycznie dopasować motyw otwartego dokumentu. 

  • Na przykład, jeśli w ustawieniach wyglądu wybrano tryb jasny, otwarcie dokumentu z włączonym trybem ciemnym spowoduje tymczasowe wyświetlenie edytora w trybie ciemnym. 

Dla konkretnego dokumentu

Aby zaktualizować ustawienia wyglądu konkretnego dokumentu, wykonaj następujące kroki:

  1. Otwórz dokument, który chcesz zaktualizować.
  2. Kliknij w dowolnym miejscu obszaru roboczego.
  3. Wybierz ikona-prawego-panelu.png Otwórz ikonę prawego panelu w prawym górnym rogu.
  4. Na karcie „Właściwości” w obszarze „Wygląd” użyj listy rozwijanej, aby wybrać opcję Jasny lub Ciemny.

Wybór jednej z tych opcji dotyczy wyłącznie obszaru roboczego tego dokumentu. Nie będzie to miało wpływu na narzędzia edytora ani inne dokumenty.

Udostępnianie i współpraca w trybie ciemnym

Podczas pracy nad dokumentem lub udostępniania go z włączonym trybem ciemnym należy pamiętać o następujących kwestiach:

  • Współpraca w czasie rzeczywistym: Zmiana koloru obszaru roboczego w trakcie pracy nad dokumentem spowoduje aktualizację koloru obszaru roboczego dla wszystkich w czasie rzeczywistym.
  • Widok odbiorcy obszaru roboczego: Kiedy udostępniasz link, odbiorca widzi dokument w wybranym przez Ciebie motywie obszaru roboczego, niezależnie od ustawień własnego konta.
  • Motyw obszaru roboczego a motyw obszaru roboczego: Udostępnienie dokumentu powoduje zastosowanie motywu Twojego konta do układu otaczającego obszaru roboczego, ale sam obszar roboczy zachowuje własne, niezależne ustawienie wyświetlania, chyba że zostanie ono wyraźnie zmienione.

Uwaga: motyw obszaru roboczego i motyw konta to niezależne ustawienia. Nowe dokumenty są domyślnie dostosowywane do motywu Twojego konta w momencie utworzenia, ale późniejsza zmiana motywu konta nie spowoduje zmiany obszaru roboczego istniejącego dokumentu.

Prześlij opinię na temat tego artykułu

Masz uwagi na temat tego artykułu? Opowiedz nam o swoich wrażeniach tutaj.

Czy znalazłeś to, czego szukałeś?

Nadal masz pytanie lub chcesz podzielić się tym, czego się nauczyłeś? Odwiedź naszą Społeczność   aby uzyskać pomoc i współpracować z innymi.